A mai rămas doar o zi până la startul finalei Champions League, iar presa din Albion se concentrează pe descifrarea jocului Barcelonei. Manchester United pleacă cu șansa a doua în fața catalanilor, iar specialiștii consideră că meciul va fi decis de modul în care va arăta Messi în meciul de pe Wembley. Dacă Ferguson va reuși să-l anihileze pe argentinian, șansele lui Manchester cresc considerabil.
Jaimie Redknapp a încercat să descifreze pentru Daily Mail jocul lui Messi. Fostul mijlocaș al lui Liverpool a analizat calitățile lui Messi și a ajuns la concluzia că nu și-ar dori să fie în locul lui Ferguson mâine seară.
1. Nu poate fi doborât
Musculatura puternică a brațelor și a picioarelor face ca Messi să-și mențină echilibrul și în fața celor mai brutale tackling-uri. Când începe să dribleze în zig-zag, adversarii încearcă să-l doboare, dar se folosește excelent de corp pentru a proteja balonul.
Se accidentază rar, iar cei de la Manchester nu vor putea să se impună în fața lui prin forță brută.
2. Prinde-l… dacă poți:
Leo driblează într-o viteză incredibilă și alearga la fel de bine cu sau fără minge. Are un stil unic, diferit de al sprinterilor. Nu pare să depună niciun efort în momentul în care sprintează, iar fundașii au foarte puțin timp să reacționeze.
3. Joacă cu zâmbetul pe buze:
Messi are doar 1.69 m înălțime, iar în meciul de mâine se va lupta cu doi coloși, Rio Ferdinand și Nemanja Vidic (ambii 1.89). Messi nu dă niciodată senzația că suferă pe teren și joacă întotdeauna cu zâmbetul pe buze. Redknapp: „Așa joacă el. Nu am văzut niciodată un meci în care Messi să nu mă facă să zâmbesc. E tipul acela special de fotbalist”
4. Secretul mișcărilor rapide stă în șolduri
Când îl vezi pe Messi pentru prima dată, e normal să te întrebi cum reușește să treacă balonul de fundași cu atâta ușurință. Toți își imaginează ce urmează să facă, dar chiar și așa nu sunt în stare să-l blocheze.
În viziunea lui Redknapp, secretul stă în șolduri. De acolo pleacă schimbările rapide de direcție, executate în timpul deplasării în viteză. Fundașii se așteaptă să o ia într-o direcție, dar talentul nativ și viteze cu care își poate răsuci șoldurile îl ajută să plece instantă într-o direcție diferită.
5. Cum îl ajută talia în fața fundașilor puternici
Înainte ca Spania să domine fotbalul pe plan internațional cu jucători fără o talie impresionantă, la mare căutare erau mijlocașii de tip „soldat”. Patrick Vieira e cel mai bun exemplu – un atlet incredibil, cu picioare lungi, ce-l ajutau să domine mijlocul prin forță.
Spania și Barcelona se bazează pe fotbaliști din categoria „muscă”, gen Xavi sau Iniesta. Secretul prin care fac față mijlocașilor puternici? Acuratețea paselor și ritmul în care joacă îi asigură că nu vor fi deranjați de adversarii puternici.
Messi e la fel ca cei doi. Are centrul de greutate jos și se strecoară printre fundașii cu talie. Îi întoarce pe toate părțile și nu le oferă timp să reacționeze.
6. Cum controlează balonului:
Driblează folosindu-și șiretul, ceva rar întâlnit la nivel înalt. Cei mai mulți fotbaliști controlează balonul cu „interiorul”. Avantajul argentinuanului e că poate schimba direcția dintr-o mișcare scurtă a piciorului.
7. Cheița care-l pune în mișcare:
Nici când nu are un meci bun nu poți sta liniștit. Sunt momente în joc în care Messi dispare pur și simplu, dar exact ca o jucărie cu „cheiță”, apare când nu te aștepți și arată de ce e capabil. Ă‚sta e motivul pentru care un fundaș nu-și poate permite să-l scape din vedere în niciun moment. Messi așteaptă și profită de orice clipă de neatenție.
8. Cum ascunde mingea fundașilor:
Când avansează spre un fundaș, Messi îi arată mingea, dar o înșfacă exact în clipa în care adversarul încearcă intercepția. Cel mai mult îi place să joace în stânga atacului, iar fundașii de bandă ce trebuie să-l blocheze sunt instruiți să-l forțeze să între în centru, unde apare dublajul. Acolo, atacantul ar trebui să se simtă sufocat, însă Messi chiar forțează astfel de situații.
Mișcarea lui favorită e să accelereze spre centru cu balonul la picior. Are un echilibru excepțional și, până când fundașii centrali apucă să-l „închidă”, Leo ajunge deja la viteza maximă, când deja e imposibil de oprit. Pentru a avea o șansă împotriva lui, trebuie oprit în momentul în care începe această mișcare. Soluția pentru Manchester: un închizător care să rămână în spate pe tot parcursul meciului sau un mijlocaș de bandă mai mult defensiv, care să ajute în zona în care acționează Messi.
Sursa foto: Daily Mail
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER